GRUPUL DE SUPORT AL SPECIALIȘTILOR PENTRU APARȚINĂTORI

În data de 5 octombrie 2017, în cadrul Centrului de Ingrijiri Paliative Sf. Nectarie, a  avut loc prima întâlnire a grupului de suport dedicat persoanelor care au pierdut pe cineva apropiat.

Acest proiect se derulează în baza protocolului de colaborare dintre Fundația Bucuria Ajutorului – Centrul de Îngrijiri Paliative Sf. Nectarie și Institutul pentru Studiul și Tratamentul Traumei.

La prima întâlnire au participat aparținătorii celor care au beneficiat de îngrijiri paliative în cadrul centrului, specialiști psihologi din cadrul ISTT și reprezentanții instituției organizatoare.

Grupul este facilitat de către voluntari, persoane specializate în îngrirji paliative, psihoterapie și dezvoltare personală și este centrat pe comunicare și susținere emoțională pentru membri săi.

Grupul de suport este alcătuit din oameni care au pierdut persoane dragi și se întâlnesc cu regularitate pentru a-şi oferi unul altuia suport moral, informaţii, sfaturi pe probleme și ajutor reciproc.

Grupul poate constitui o experienţă vindecătoare pentru participanţi, pentru că facilitează:

         înţelegerea din partea unor oameni care au experimentat o pierdere similară;

         posibilitatea de a împărtăşi propria experienţă într-un mod deschis şi de a asculta experienţele altora despre cum au reacţionat la pierderea cuiva apropiat;

         înțelegerea etapelor perioadei de doliu și a propriilor trăiri și traversarea lor împreună, cu sprijinul grupului;

         posibilitatea de a discuta despre cum să faci faţă celor mai dificile zile din această călătorie a durerii și învățarea unortehnici de gestionare a stresului și de relaxare;

         reconstruirea prezentului prin modalități de a lăsa în urmă durerea și de a rămâne în contact cu amintirile frumoase și experiențele comune de viață;

         oferirea de susținere altor persoane care trec prin etape similare de viață și care au nevoie la rândul lor de înțelegere și sprijin.

 

Așa cum cei prezenți au punctat în cadrul primei întâlniri, grupul îi ajută să găsească modalități de acceptare, adaptare și, ulterior, de dezvoltare personală.

Grupul este deschis către noi membri, în sensul în care, pe durata derulării activităților, se pot alătura și alte persoane care se confruntă cu pierderea unei persoane apropiate.

De asemenea, în paralel cu grupul de suport pentru aparținători, sub egida aceluiași proiect, se vor organiza întâlniri periodice între specialiștii care își desfășoară activitatea în îngrijiri paliative.

Pentru informații suplimentare desemnăm ca persoană de contact pe dna. Adriana Căruntu, directorul  Centrului de Îngrijiri Paliative Sf. Nectarie.

Inscrieri pentru participarea la grupul de suport se pot face la adresa de mail: grupsuportpaliatie@gmail.com.