Activitatea de voluntar te apropie de Dumnezeu
Ca buni creștini avem datoria nu doar să ne rugăm, sau să mergem la biserică, ci avem îndatorirea morală și spirituală de a-i cerceta pe cei aflați în suferință. Multe furtuni și uragane ne trec prin viață, dar rugăciunea curată și credința statornică în Dumnezeu ne scoate la suprafață de fiecare dată. Prin ce furtuni de suferință pot trece pacienții care suferă de boli în faze terminale?
Uneori te întrebi ce îi face pe acești oameni în suferință să fie puternici și la ce se gândesc ei în clipe de durere. În acel moment, constați că îngrijirea paliativă este o îngrijire delicată, o îngrijire ce solicită dăruire, răbdare, blândețe, dar mai presus de toate, dragoste.
Grija față de o persoană suferindă produce în interiorul tău o schimbare. Prin ceea ce oferi în momentul în care ajuți un pacient, te transformi, devii mai bun, mai uman și în acel moment lumea ta capătă noi valențe. Dar, ca să poți ajuta, este necesar să fii împăcat cu tine, împăcat cu cei din jurul tău, și în acel moment ceva minunat se va întâmpla. Drumul tău intră pe o cărare a dragostei, o cărare a iubirii față de cel aflat în suferință. Simțămintele care ți se dezvăluie ascultându-i pe pacienți, strigătul pe care îl vezi în ochii lor și totdată bucuria de a le strânge mâna, te fac dintr-un om cu propriile probleme, un om în slujba divinității.
A fi voluntar în Centrul Sfântul Nectarie este uneori greu deoarece te gândești cât de multă suferință există într-un singur loc. Dar, seninătatea și resemnarea pacienților, felul cum îi simți în rugăciune, speranța că vor ajunge într-un loc fără durere, întristare sau nevoi, îți oferă convingerea că acesta este drumul care îi conduce alături de veșnicie și de Dumnezeu. Uneori constați că pacienții în faze terminale ale bolii, sunt mai senini și mai puternici decât tine, care încă mai ai timp de a face multe lucruri minunate în viață.
Ce poți face ca voluntar? În primul rând, îi poți asculta pe pacienți, poți să le ințelegi durerea, să le arăți că îți pasă și că ești dispus să îi ajuți. Apoi, Dumnezeu prin mila Lui nesfârșită îți dă puterea să le accepți situația, și să faci orice îți stă în putere să îi vezi zâmbind.
Pacienții au nevoie să vadă în jurul lor oameni veseli, care să le facă ziua mai frumoasă. Apoi, după un timp, realizezi că poți face mai mult pentru aceste persoane. Astfel, îți poți implica familia, prietenii, colegii de serviciu. Povestindu-le despre faptul că există oameni suferinzi, ei singuri vor întreba cu ce pot ajuta. De ajutor este nevoie tot timpul. Acest ajutor poate fi financiar, de cărți, o surpriză cu ocazia sărbătorilor, sau pur și simplu te poți ruga pentru ei.
Uneori ești impresionat de câte sentimente frumoase au în sufletul lor și cu câtă dragoste se comportă și ei față de tine. Învierea Domnului nostru Isus Hristos să învieze și sufletele noastre în încercarea de a-i ajuta mai mult pe cei din jurul nostru.
Voluntar Simona Ciocan